Türkiye’nde kısa süreli Karayip vizesine başvurma

Türkiye’nde yaşıyorsanız, ve 90 gün veya daha kısa süre için Aruba, Curaçao veya Krallık’ın Karayipler’deki diğer kısımlarını ziyaret etmeyi planlıyorsanız, hangi kuralların uygulandığını ve vizeye nasıl başvuracağınızı öğrenin.

Vize başvurusu için adım adım rehber

  1. Doğru vize türünü seçme
  2. Ülkenizde vize için başvurma

Ne yapmam gerekir?

Başvurunuzu şahsen yapmalısınız. 18 yaşın altındaki çocuklar da şahsen başvurmalıdır.

Aşağıdaki belgeleri beraberinizde getirin. Her belge için, belgenin aslını ve bir fotokopisini yanınızda getirin. Büyükelçilik veya konsolosluk sizin için fotokopi çekemez.

Başvuru formu

Doldurulmuş bir Karayipler vizesi başvuru formu sunmalısınız. Formu randevunuz sırasısında konsolosluk görevlisinin karşısında imzalamalısınız.

Pasaport

En az iki boş sayfası olan bir pasaport veya başka bir seyahat belgesi sunmalısınız. Bu belge Krallık’ın Karayipler’deki kısımlarından ayrıldığınız tarihten itibaren en az 3 ay daha geçerli olmalıdır.
Başvurunuzu yaparken pasaportunuzu da vermelisiniz. Pasaportunuzun büyükelçilik veya konsoloslukta olduğunu kanıtlamanız gerekirse, yanınızda fazladan bir fotokopi götürün. Büyükelçilik veya konsolosluk fotokopiye ücretsiz damga basacaktır.

Çocuklar için belgeler

18 yaşından küçük bir çocuk adına vizeye başvuruyorsanız, çocuğun doğum sertifikasını ve çocuğun ebevenyni (ebevenynleri) veya vasisi (vasileri) için kimlik belgesini getirmelisiniz.

Çocuk ebeveynleri ile seyahat etmeyecekse, veya çocuk ebeveynlerinden sadece birisi ile seyahat edecekse, ya her iki ebeveyn tarafından ya da velayet sahibi ebeveyn tarafından imzalı bir rıza bildirimi (muvafakatname) sunulmalıdır. Sadece ebeveynlerden bir tanesi velayet sahibi ise, bir duruma ilişkin mahkeme kararı veya mahkemeden bu durumu kanıtlayacak bir bildirim sunulması gerekir.

Yasal ikamet kanıtı

Başvurduğunuz ülkede yasal olarak ikamet ettiğinizi kanıtlayabilmelisiniz. Bunun için, pasaportunuzu, oturma izninizi veya vizenizi sunabilirsiniz.

Fotoğraf

Hollanda gerekliliklerinizi karşılayan bir fotoğraf sunmalısınız.

Seyahat güzergahı

Seyahat güzergahınızı, örneğin, uçak rezervasyonunuzla açıkça göstermelisiniz. Vizenizi almadan önce biletlerinizi satın almamanız tavsiye edilir.

Transit geçiş kanıtı

Eğer gerekli olursa, Krallık’ın Karayipler’deki kısımlarından ayrıldıktan sonra başka bir ülke üzerinden yasal olarak transit geçiş yapabilirsiniz. Bunun için pasaport, oturma izni veya vize gösterebilirsiniz.

Konaklama ve bölgede kalma sürenizce masraflarınızı karşılamaya yetecek paranızın olduğuna ilişkin kanıt sunmalısınız. Ortalama olarak, bu tutar günlük 150 ile 200 Amerikan Doları arasındadır.

Sizin adınızı ve adresinizi gösteren yeni tarihli (kağıt veya dijital) 3 banka bildirimi sunmalısınız. Sizin adınızı taşıyan imzalı seyahat çekleri de gösterebilirsiniz.

Yeterli finans kanıtı (aile veya arkadaşlarını ziyaret edenler)

Aileniz veya akadaşlarınızla kaldığınız süre için masraflarınızı karşılamaya yetecek paranızın olduğuna ilişkin kanıt sunmalısınız. Ortalama olarak bu tutar günlük 100 Amerikan Doları civarındadır.

Sizin adınızı ve adresinizi gösteren yeni tarihli (kağıt veya dijital) 3 banka bildirimi sunmalısınız. Sizin adınızı taşıyan imzalı seyahat çekleri de gösterebilirsiniz.

Kefalet bildirimi
Yeterli paranız olduğunu kanıtlayamıyorsanız, Krallık’ın değişik kısımlarında/kısımlarından birinde yaşayan bir aile üyeniz veya arkadaşınız size kefil olmalıdır. Bunun için, mali kefalet bildirimine başvurmalılardır. Kefil bu işlemi, aynı zamanda bildirimi de tasdik eden yerel makamlarla, şahsen yapmalıdır.

Vizeye başvururken, kefilinizin sizin kaldığınız süre için yeterli parası olduğunu gösterebilmeniz gerekir. Bunun için (kefilinizden aldığınız) aşağıdaki belgeleri sunmalısınız:

  • tasdik edilmiş kefalet bildirimi
  • en yeni 3 banka hesap dökümü
  • en yeni 3 maaş bordrosu
  • işveren bildirimi veya iş sözleşmesi
  • pasaport veya kimlik kartının fotokopisi

Çalışanlar, öğrenciler veya bağımsız çalışanlar için

Çalışanlar: İş ünvanınız, kaç yıldır hizmet verdiğiniz, aylık geliriniz ve tatil izninizi belirten bir işveren bildirimi sunmalısınız.

Öğrenciler: Okulunuzda veya üniversitesinizde öğrenci olarak kayıtlı olduğunuza dair kanıt sunmalısınız.

Bağımsız çalışanlar: Kayıtlı bir işyeri sahibi olduğunuza ve önceki yıl için vergi ödemesi yaptığınıza dair resmi bir kanıt sunmalısınız.

Ziyaretinizin amacı ile ilgili ek bilgiler

  • Aile veya arkadaşları ziyaret - Sözkonusu kişinin yanında kalacağınızı kanıtlayan bir kefalet bildirimi, mektup veya e-posta sunmalısınız.
  • Turizm - İletişim bilgileri ve rezervasyon numarasını gösteren konaklama rezervasyonunuzun bir kopyasını sunmalısınız. Veya bir grup seyahatine katıldığınıza ilişkin kanıt sunmalısınız.
  • İş - Krallık’ın Karayipler’deki kısımlarındaki bir şirketten davet mektubu ve işvereninizden bir mektup sunmalısınız. Mektuplardan en az birisi ziyaretiniz sırasında nerede kalacağınız ve seyahatinizin masraflarını kimin karşılayacağına ilişkin bilgi içermelidir. İki mektupta da aşağıdaki bilgiler olmalıdır:
    • işiniz
    • ziyaret sebebiniz

Sağlık sigortası

Sigorta şirketinizden aldığınız resmi bir belgeyi sunmalısınız. Belge sigortanın sizin adınıza olduğunu kanıtlamalı. Belge ayrıca sigorta poliçenizin sağlığı da kapsadığını kanıtlamalı:

  • Krallık’ın Karayipler’deki tüm kısımlarında
  • kaldığınız sürenin tamamı boyunca
  • en az 15.000 Amerikan Doları teminatlı
  • hastane bakımı, acil durum tedavisi ve kendi ülkenize iade (ölüm durumunda)

Sigorta poliçeniz yukarıdaki hususları kapsamıyorsa, veya bunları kapsadığını kanıtlayabilecek resmi bir belgeniz yoksa, bu kapsamı sağlayan bir poliçe yaptırmalısınız.

Lütfen dikkat: bu belgeleri sunmanız otomatik olarak vize almanızı garanti etmez. Büyükelçilik veya konsolosluk başvurunuzu reddedebilir veya sizden ek bilgi talep edebilir.

Vize ne kadar tutar?

Hollanda Büyükelçiliği veya Konsolosluğu’nda vize başvurusu yapıyorsanız bir ücret ödemeniz gerekir. Bu ücretleri ücretler sayfasında bulabilirsiniz.

Harici bir hizmet sağlayıcı yoluyla başvuruyorsanız, daha fazla ödersiniz.

Başvuru süreci ne kadar sürer?

Seyahat etmeyi planladığınız tarihten en fazla 3 ay önce başvurabilirsiniz. Çoğu durumda başvurunuzun olumlu sonuçlanıp sonuçlanmadığı konusunda 15 takvim günü içinde bilgilendirilirsiniz.

Türkiye'de vize başvurusu yapmak

Hollanda Büyükelçiliği, vize başvurularının değerlendirilmesinde VFS Global’ ın sunduğu hizmetlerden yararlanmaktadır.  Sizin için kolaylık olması açısından, Hollanda vizesi başvurularınızı VFS’nin Ankara, İstanbul, İzmir veya Gaziantep’teki  bürolarına yapmanızı tavsiye ederiz.

VSF’nin randevu sisteminin size bir hafta içerisinde bir randevu vermesi gerekir. Bununla birlikte, randevu için uygun bir zaman diliminin bulunmaması durumunda, lütfen e-posta veya telefon aracılığıyla (+90 212 373 58 06) VFS ile doğrudan temasa geçiniz.