Türkiye'de kısa süreli Schengen vizesine başvurma

Türkiye'de yaşıyorsanız ve kısa süreli Hollanda vizesine başvurmak istiyorsanız, vizeniz için gerekli kuralları ve vizeye nasıl başvuracağınızı öğrenin.

Ne yapmam gerekir?

  • Son 10 yıl içinde düzenlenmiş bir pasaport veya başka bir seyahat belgesi sunmalısınız. Bu belgede en az 2 boş sayfa olmalı ve Schengen alanından çıkmayı planladığınız tarihten itibaren 3 ay daha geçerli olmalıdır.
  • Doldurulmuş ve imzalanmış bir vize başvuru formu sunmalısınız. Sizin seyahat belgeniz üzerinden sizinle seyahat eden herkes için ayrı bir vize formu sunulmalıdır. 18 yaşından küçük çocuklar için formlar bir ebeveyn veya vasi tarafından imzalanmalıdır.
  • Başvurunuzla birlikte sunduğunuz fotoğraf Hollanda gerekliliklerini karşılamalıdır.
  • Başvuru yaparken parmak iziniz alınacaktır. Bu parmak izi 5 yıl boyunca geçerli olur. Bazı başvuranlar, örneğin 12 yaşın altındaki çocuklar için, parmak izi verme zorunluluğu yoktur.
  • Başvurunuz için bir ücret ödersiniz. Eğer harici bir hizmet sağlayıcı yoluyla başvuruyorsanız, hizmet sağlayıcı için de ayrıca bir ücret ödersiniz.

Faydalı belgeler

Başvuru sırasında sunmak zorunda olmadığınız ancak başvurunuzun değerendirilmesinde faydalı olacak bazı belgeler bulunmaktadır. Bu belgeler için uygun kontrol listesine bakın:

Vize ne kadar tutar?

Hollanda Büyükelçiliği veya Konsolosluğu’nda vize başvurusu yapıyorsanız bir ücret ödemeniz gerekir. Bu ücretleri ücretler sayfasında bulabilirsiniz. Vize kuruluşu gibi harici bir hizmet sağlayıcı yoluyla başvuruyorsanız, hizmet sağlayıcıya da ayrıca bir ücret ödemeniz gerekir.

Başvuru süreci ne kadar sürer?

Seyahat etmeyi planladığınız tarihten en fazla 3 ay önce başvurabilirsiniz. Seyahat etmeyi planladığınız tarihten en az 15 işgünü önce başvuru yapmalısınız.

Çoğu durumda başvurunuzun olumlu sonuçlanıp sonuçlanmadığı konusunda 15 takvim günü içinde bilgilendirilirsiniz. Bazen bu süre daha fazla zamana ihtiyaç varsa 30 güne kadar çıkabilir, ve istisnai durumlarda, mesela başka belgeler gerekli olduysa, 60 güne kadar çıkabilir.

Bazı Schengen üye ülkeleri, vize başvurusunda bulunanlar hakkında birbirleriyle bilgi alışverişinde bulunmak isterler. Bu bilgi paylaşımı (’’danışma olarak bilinen’’) sadece bazı ülke vatandaşları için zorunludur. Bu işlem ortalama 7 gün kadar sürebilir.

Başvurunuz aynı zamanda Schengen Bilgi Sistemi’nde (SIS II) kontrol edilecektir. Buna ek olarak başvuru detaylarınız Vize Bilgi Sistemi'nde ( VIS ) kontrol edilip kaydedilecektir.

Türkiye'de vize başvurusu

Hollanda Büyükelçiliği ve Başkonsolosluğu, vize başvurularının değerlendirilmesinde VFS Global’ ın sunduğu hizmetlerden yararlanmaktadır.  Sizin için kolaylık olması açısından, Hollanda vizesi başvurularınızı VFS’nin Ankara, İstanbul, İzmir veya Gaziantep’teki  bürolarına yapmanızı tavsiye ederiz.

VSF’nin randevu sisteminin size bir hafta içerisinde bir randevu vermesi gerekir. Bununla birlikte, randevu için uygun bir zaman diliminin bulunmaması durumunda, lütfen e-posta veya telefon aracılığıyla (+90 212 373 58 06) VFS ile doğrudan temasa geçiniz.

Dikkat: randevu hizmeti tamamen ücretsizdir! Hollanda Büyükelçiliği ve Konsolosluğu sadece VFS Global ile çalışmaktadır. Elçilik veya konsolosluk adına çalıştıklarını iddia eden aracı kurum ve şirketlere itibar etmemenizi tavsiye ederiz.

Tercümana ne zaman ihtiyaç vardır?

Ankara için:

Eğer Hollandaca, İngilizce veya Türkçe bilmiyorsanız tarafınızdan yeminli tercüman ayarlanması gerekmektedir. Tercümanın, resmi ve yeminli bir tercüman olduğunu kanıtlayan, özel bir belgeye sahip olması gerekir. Aile üyeleri tercüman olarak gösterilemez.

İstanbul için:

Eğer Hollandaca, İngilizce, Türkçe veya Arapça bilmiyorsanız tarafınızdan yeminli tercüman ayarlanması gerekmektedir. Tercümanın, resmi ve yeminli bir tercüman olduğunu kanıtlayan, özel bir belgeye sahip olması gerekir. Aile üyeleri tercüman olarak gösterilemez.

Vize başvurusunda pasaport geçerliliği

Vize başvurusu işleme alınabilmesi için, başvuru yaptığınız tarihi ve pasaportunuzun 10 yıldan eski olmaması gerekmektedir. Ayrıca, işlem yapılabilmesi için, pasaportta en
az iki sayfanın boş olması gerekmektedir.

Reddedilen vize başvurusu

Gizlilik nedenlerinden dolayı reddedilen vize başvurularına ilişkin yazışmalar olmayacaktır. Ret kararına katılmamanız durumunda, karara itirazda bulunabilirsiniz. Bu prosedüre ilişkin bilgiler asıl kararda bulunabilir.

Irak ve Suriye seyahat belgeleri

Bir Irak veya Suriye seyahat belgesiyle Schengen bölgesi için vize başvurusunda bulunmanız halinde, başvurunuzun her zaman Hollanda Büyükelçiliği veya Başkonsolosluk tarafından işleme alınamayacağını lütfen unutmayın. Zaman-zaman başvurular, karar için, Hollanda'daki merkezi yetkililerine iletilebilir. Böyle bir durumda işlem süresinin en az 10 iş günü ve en fazla iki ay olabileceğini lütfen unutmayın.

Hollanda'ya seyahat eden Türk vatandaşları için vize muafiyeti

Hollanda'ya kısa bir süre için hizmet nedeniyle seyahat eden Türk vatandaşlarına vize gerekmemektedir. Bununla birlikte, sözde “hizmet sağlayıcı” olarak adlandırılanlar, bir Türk işveren tarafından istihdam edilmeli veya Türkiye'de kayıtlı bir şirkete sahip olmalıdır. Bu muafiyetten yararlanan Türk vatandaşları altı aylık bir süre içinde Hollanda'da üç aya kadar kalabilirler.

Bu muafiyet sadece hizmet sağlayıcılar için geçerlidir ve iş amaçlı seyahat eden tüm Türk vatandaşları için geçerli değildir. Hollanda sınırında, bu yolcular vizesiz kategori için hak kazandıklarını kanıtlayabilmelidir. Ankara'daki Hollanda Büyükelçiliği veya İstanbul Başkonsolosluğu bu prosedür hakkında daha fazla bilgi ve destek sağlayabilir. Türk hizmet sağlayıcıları iş sözleşmesi veya Türk Ticaret Odası'ndan bir özgeçmiş gibi belgeler sunabilir. Daha sonra, Büyükelçilik ya da Başkonsolosluk ücretsiz olarak hizmet sağlayıcılar için “muafiyet beyanı” verebilir.

Bu beyan Hollanda'ya girişte herhangi bir garanti vermemektedir. Hollanda sınır yetkilileri, Hollanda'ya giriş şartlarının yerine getirilip getirilmediğini kontrol etmektedir. Ayrıca Hollanda'ya giriş reddedilebilir. Ancak, beyan ve bildirimleriniz, sınırda gereksiz gecikmeyi önleyebilir. Bir beyannamenin verilmesi için bir hizmet sağlayıcının Türk pasaportunun bir kopyasını ibraz etmesi gerekmektedir. Bu pasaport Hollanda'dan ayrılış sırasında en az 3 ay geçerli olmalıdır.

Vize şartının muafiyeti, sadece Hollanda için ve belirli bir 6 aylık süre içinde en fazla 3 aylık bir süre, Hollanda için geçerlidir. Ancak, başka bir Schengen ülkesine ziyaret için mutlaka bir Schengen vizesi gereklidir. Ayrıca turizm, aile veya arkadaş ziyareti, iş amaçlı seyahatleri gibi diğer seyahatler için bir Schengen vizesi başvurusu yapılmalıdır.