Kısa süreli Schengen vizesi (90 gün veya daha az)

En fazla 90 günlüğüne Hollanda’yı ziyaret etmek istiyorsanız, kısa süreli Schengen vizesine ihtiyacınız olabilir. Vize gerekip gerekmediği uyruğunuza bağlıdır. Schengen vizesi Hollanda ve diğer Schengen ülkelerinde 180 günlük bir süre boyunca serbestçe seyahat etmenize imkan verir.

Vize başvurusu için adım adım plan

  1. Doğru vize türünü seçme
    • Kısa süreli Schengen vizesi
  2. Ülkenizde vizeye başvurma
  3. Vize ile seyahat etme veya başvurunuzun red kararına itiraz etme

Kısa süreli vize / Schengen vizesi nedir?

Kısa süreli vize Schengen vizesidir. Bu vize 180 günlük bir süre boyunca en fazla 90 gün Schengen alanında (url intern) kalmanıza imkan verir. Vizeniz belirli bir dönem için geçerli olur. Bu dönem 90 günden daha kısa olabilir. Vizeniz geçerli olduğu sürece 26 Schengen ülkesinde serbestçe seyahat edebilirsiniz.

180 günlük süre içinde Schengen alanından çıkıp tekrar Schengen alanına girmek istiyorsanız, başvurunuzu yaparken çok girişli vize seçeneğini tercih edin.

Vizeye ihtiyacım var mı?

Uyruğunuz, vatandaşlarına vize gereken ülkeler listesinde ise vizeye başvurmanız gerekir.

Birden fazla uyruğunuz varsa, vizeye ihtiyacınız olup olmadığını seyahat ettiğiniz pasaport belirler.

Birden fazla Schengen ülkesini ziyaret etme

Schengen alanında birden fazla ülkeyi ziyaret etmek istiyorsanız, başvurunuzu başlıca seyahat amacınız nedeniyle gideceğiniz Schengen ülkesinin büyükelçiliği veya konsolosluğuna yapmalısınız. Seyahatinizin başlıca amacı birden fazla ülke için aynı ise, örneğin tatil için gidiyorsanız, vize başvurunuzu en uzun süre kalmayı planladığınız ülkenin büyükelçiliği veya konsolosluğuna yapın.

Her bir Schengen ülkesinde eşit bir süre kalmayı planlıyorsanız, vize başvurunuzu ilk önce ziyaret edeceğiniz ülkenin büyükelçiliği veya konsolosluğuna yapın.

Turuncu Halı Vize Kolaylığı

İş için seyahat ediyorsanız ve Hollanda’ya sık sık geliyorsanız, işvereniniz veya siz turuncu halı vize kolaylığını kullanmak isteyebilir/siniz. Bu imkan zaman ve paradan tasarruf etmenizi sağlar. Ancak tüm büyükelçiliklerin veya konsoloslukların bu imkanı sunmadıklarını da göz önünde bulundurun.

Avrupa’da aileniz ile seyahat etme

Avrupa Birliği’nde (AB) yaşayan aile üyeleriniz varsa ve onların yaşadığı ülkenin haricinde başka bir AB ülkesine onlarla birlikte seyahat etmek istiyorsanız, vizenizi daha hızlı ve ücretsiz bir şekilde alabilirsiniz. Bunun için aşağıdaki üç koşul geçerlidir:

  1. AB, Liechtenstein, Norveç veya İzlanda vatandaşı olan birinin akrabasısınız.
  2. Aile üyeniz kendi yaşadığı ülkenin haricinde başka bir AB ülkesine seyahat edecek veya orada kalacak.
  3. Siz de aile üyeniz ile birlikte seyahat edeceksiniz veya onların ziyaret edeceği ülkede onlara katılacaksınız.

Bu koşulları karşıladığınızı düşünüyorsanız, vize başvurunuzu yaparken bu durumun kanıtını da sunun. Örneğin, aile bağlarınızı kanıtlayan bir evlilik veya doğum sertifikası, ve hangi ülkeye seyahat edeceğinizi gösteren bir uçuş veya otel rezervasyonu.

Vize başvurusunda bulunma

Vize başvurusu kuralları ülkeden ülkeye değişiklik gösterir.